KALEVA vaalikone
   HS ja  IS vaalikone

 

facebook

Vihreät.fi

Pohjois-Suomen Viestinnän haastattelu Leenasta (toim. Raija Tuominen)

Kaupunginvaltuutettu Leena Kuha saa voimaa luonnosta ja musiikista

Leena Kuha kantaa huolta siitä, että työssä olevat uuvutetaan työtaakan alle samalla, kun osa ihmisistä turhautuu työn puutteeseen. Työntekijöiden selviytymiseen ja jaksamiseen pitäisi panostaa nykyistä enemmän.

"Ympäristön sietokyky pitää ottaa kaikissa päätöksissä huomioon, jos mielimme selviytyä. Yhtä tärkeää on ajaa inhimillisyyttä työelämään, lastenhoitoon ja vanhuuteen."

Leena Kuha jäähdyttelee kuumaa hunajateetä kotinsa keittiössä Oulun Karjasillalla, jalkansa hän on oikaissut penkille.

On ihana hengähtää pitkän päivän päätteeksi: kello 8 alkoivat työt yliopistolla, päivällä Oulun aikuiskoulutusta selvittelevä toimikunta, klo 17,30 kaupunginvaltuuston kokous ja sitä ennen ryhmän palaveri, välillä puheluita viranhaltijoille ja tukiryhmän jäsenille, tapaamisten sopimisia, soittopyyntöihin vastaamista. Teekupin jälkeenkin pitäisi vielä katsoa ainakin sähköpostit ja valmistella seuraavan päivän juttuja.

Vihreän Liiton toimintaan ja Oulun kaupungin päättäjäksi Leenan Kuhan pakottivat Oulu-yhtiön hajut 80-luvun puolivälissä.

Nyt vuosituhannen viime metreillä kaupunki-ilmaa pilaa eniten liikenne. Siksi kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Leena Kuha alentaisi uusien autojen autoveroa uudistaakseen autokantaa: uudet katalysaattoriautot saastuttavat vähemmän ja käyttävät vähemmän polttoainetta kuin vanhat autot.

Itse Leena pyöräilee työmatkansa Oulun yliopiston ATK-keskukseen, ja talvella hän hyppää linja-autoon, vaikka hänellä ajokortti onkin. Leena Kuha haluaisi kehittää julkista liikennettä niin, että sen käyttäminen olisi helppoa ja joustavaa.

Kertakäyttökulttuurille Leena on tosi vihainen. Hän on eräopasmiehensä Heino Kuhan kanssa hankkinut kotiinsa kalusteetkin sillä periaatteella, että ne kestävät vaikka loppuelämän. Pisteen kertakäyttötuotannolle Leena panisi ympäristöveroilla:

"Ympäristöverojen myötä työn verotusta voisi myös alentaa ja työllistämistä tukea", Leena Kuha muistuttaa.

Kestävää kehitystä myös arkielämään

Usein ihmiset tuntuvat ajattelevan, että vihreät ajavat ainoastaan ympäristöasioita.

"Olemme syystäkin huolissamme elinympäristöstämme, mutta haluamme myös satsata ihmisten laadukkaampaan elämään", Leena Kuha painottaa.

Viimeisistä työvoitoistaan Leena arvostaa etenkin opiskelija-asuntojen rakentamista Oulunsuun sairaalan tyhjilleen jääneisiin tiloihin. Hän teki keväällä 1997 valtuustoaloitteen asuntojen rakentamisesta , ja nyt vuokra-asuntojono on lyhenemässä uusien yksiöiden ja soluasuntojen myötä parilla sadalla hakijalla.

Kovasti Leena Kuha teki myös työtä sen eteen, että Artturin päiväkoti sai jatkaa ostopalveluna Karjasillalla:

"On kaikkien etu, että lapset voi viedä tarhaan kävelemällä, ja että lapset voivat viettää päivänsä omassa tutussa ympäristössään lähellä kotia."

Vanhusten elämänlaatua parantaisi avopalveluun panostaminen. Silloin vanhukset voisivat asua mahdollisimman pitkään kotona. Resurssien lisääminen helpottaisi myös työntekijöiden työpaineita.

Leena Kuha on seurannut läheltä pienyrittäjien arkea. Kun yhteiskunta patistaa ihmisiä yrittäjiksi, pitäisi yrittäjiä siirtymävaiheessa tukea:

"Uuden yrittäjän perustoimeentulo pitäisi taata ainakin ensimmäisen vuoden ajan, jotta yritys saataisiin kunnolla käyntiin eikä aloittava yrittäjä joudu käyttämään yrityslainaansa perheen toimeentuloon. Tuki tulisi aivan varmasti myöhemmin verotuloina valtiolle takaisin."

Rautalankaa ja linnunlaulua

Yhteiskunnallisen osallistumisen mallin Leena sai jo lapsuuden kodistaan. Farmaseuttiäiti touhusi niin Punaisessa Ristissä kuin eri kannatusyhdistyksissäkin, ja Kemin apulaiskaupunginjohtaja-isä kulki työnsä puolesta kokouksissa esittelevänä virkamiehenä.  Jo pikkutyttönä Leena keräsi jätepaperia ja huolehti, ettei kesäpaikan järveen lasketa pyykinpesuvesiä.

Perusasiat ovat säilyneet, puitteet vain kasvaneet. Jo lähes viisitoista vuotta Leena Kuha on ratkonut voimakkaasti kasvavan Oulun kaupungin kaavoitukseen, rakentamiseen ja palvelujen järjestämiseen liittyviä ongelmia.

Akkunsa Leena Kuha lataa näin kevättalvella hyppäämällä suksille ja sivakoimalla vaikkapa Iin saaristoon.

Musiikki on toinen tärkeä henkireikä. Hänen rakkautensa on etenkin 60-luvun  rautalankamusiikki, mutta myöhempikin popmusiikki saa Leenan innostumaan. Ääninauhojen lisäksi Leena on kerännyt arvokkaan vinyylilevykokoelman, josta löytyvät alkuperäislevytyksinä niin Elviksen, Paul Ankan, Jerry Williamsin kuin Hep Starsinkin hitit.

Parasta virkistystä on kuitenkin se, kun Hende, oma aviomies Heino Kuha, ottaa käteensä kitaran ja aletaan soittaa ja laulaa.